Kako Utjecaj Posjete Jordanskog Kralja Abdullaha II Utječe Na Tursko Tržište nekretnina?


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se s jordanskim kraljem Abdullahom II tokom doručka u Istanbulu 2-3. Februara 2019. godine na poziv predsjednika Recepa Tayyip Erdoğana.

Razgovarano je o svim aspektima bilateralnih odnosa između Turske i Jordana, kao i o mogućim koracima za dalje jačanje saradnje, pogledima na regionalna i međunarodna kretanja, političkim, ekonomskim, vojnim i kulturnim odnosima, načinima jačanja međusobne saradnje dvije zemlje tokom posjete. Dvojica lidera takođe su razgovarali o bilateralnim odnosima i potvrdili svoju odlučnost da ojačaju prijateljske veze između Turske i Jordana, dodali su izvori.

Na prethodnom sastanku s kraljem Abdullahom II 2018. godine, Abdullah II složio se podržati napore koji imaju za cilj prevazilaženje pitanja vezanih za sporazum o slobodnoj trgovini.

Prvi sporazum o slobodnoj trgovini s Jordanom potpisan je 2009. godine, a stupio je na snagu 2011. godine, 15. oktobra, turski ministar trgovine Ruhsar Pekcan i njen jordanski kolega Tareq Hammouri sastali su se kako bi razgovarali o obnavljanju sporazuma između dvije zemlje. Jordan ga je suspendirao u martu 2018. godine kako bi zaštitio svoju domaću industriju.

U toku su pregovori između dvije zemlje o oživljavanju sporazuma o slobodnoj trgovini (FTA). Između Turske i Jordana ubuduće će se održati neke manje izmjene kako bi se učinilo pravednijim, tačnijim ili ažuriranijim verzijama sporazuma o slobodnoj trgovini koji se temelji na situaciji u kojoj svi pobjeđuju.


Zašto su Jordanci spremni kupiti ili investirati u turske nekretnine?

Turska radi na nekoliko mega projekata s ciljem da postane 10. najveća ekonomija na svijetu do 2030. godine. Trenutno je to 13. najveća ekonomija na svijetu prema vlastima. Trgovinska razmjena između dviju zemalja dostigla je 800 miliona dolara u 2017. godini. To je takođe imalo veliki utjecaj na tržište nekretnina. Ako između ove dvije zemlje bude potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, to će stvoriti pozitivniju atmosferu u bilateralnim odnosima. Dakle, profit na tržištu nekretnina raste, Turska bi mogla privući pronalazače iz Jordana, mogu se zaključiti građevinski projekti, povećati partnerstvo u kupovini masovnih stanova, između nekretnina i građevinskih kompanija. Generalno, sve vrste trgovine imat će pozitivan utjecaj na ovaj sporazum. Stoga ljudi koji žele kupiti nekretninu u Turskoj osjećaju ovu pozitivnu atmosferu i investiraju u Tursku bez ikakve nesigurnosti. Ranije su otkazane vize između tih zemalja, a trgovina između ove dvije zemlje znatno se povećala na tržištu. Osim činjenice da ne postoje zahtjevi za vize, Jordanci smatraju da je atmosfera u Turskoj vrlo prijateljska i ekonomski privlačna.


Štaviše, Turska je otvorila svoje univerzitete za hiljade jordanskih studenata koji su na kraju naučili turski, oženili se Turkinjama i u svojim srcima imaju posebno mjesto za Tursku.


U turizmu je 90.000 Jordanaca posjetilo Tursku 2018. godine. Mnogi su također kupili nekretnine, posebno u İstanbulu i mediteranskom odmaralištu Antaliji. Antalya je glavna destinacija sa 12 miliona stranih posjetitelja, što čini 33,7% svih stranih posjetitelja, što je čini vrlo traženim gradom za investitore.


Čini se da je Turska s Jordanaca vrlo popularna destinacija.

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!
Pridruzite Se Nasoj mrezı

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!

Ukupno Pretplacenıh e-maıla 30.000+

Loading...