Savladavanje pandemije ... Turska se vakciniše!

Pojavom coronavirusa svijet se suočio s jednom od najvećih epidemijskih prijetnji svih vremena. Stručnjaci upozoravaju pojedince da budu posebno oprezni u poduzimanju mnogih mjera kako bi spriječili slučajeve covid-19 širom svijeta. Globalna opasnost i dalje traje, iako se efekti corona virusa nastoje minimizirati. Turski naučnici rade na razvoju vakcina za ovu epidemiju, koja nema efikasan i specifičan tretman. 
Nesumnjivo je da je broj novih slučajeva iz dana u dan počeo da se smanjuje u Turskoj, koja je jedna od zemalja koja donosi najstrože mjere u vezi s coronom. Ušli smo u novi proces sa preduzetim mjerama i karantinom. Počeli smo dobivati dobre rezultate nakon  vakcinacije započete  prije nekoliko mjeseci, a kao rezultat istraživanja možemo reći da osoba koja je primila vakcinu ima 80% zaštite.
 
Šta se promijenilo u našem životu  cijepljenjem?
 - Zaključeno je da su cijepljenjem spriječene neke druge bolesti poput difterije, velikog kašlja i ospica.
  - Došlo je do smanjenja stope hospitalizacija.
- Stopa slučajeva prije vakcinacije kod zdravstvenih radnika iznosila je 5,3, ali je nakon cijepljenja pala na 1,37.
 - Primjetan je pad stope intubacije sa 1,1 na 0,15.
  Mislimo da nam ubrzo neće trebati mjere kao što su socijalna udaljenost i maske, kada rezultati vakcinacije sa povećanim učinkom dostignu 90% efikasnosti.
 
Koje su nuspojave, nakon vakcinacije?
 - Može biti crvenilo i otok na ruci u koju je data vakcina. Možda ćete imati umor i glavobolju. U takvim slučajevima preporučujemo vam da se odmorite 15-20 minuta nakon cijepljenja. Ovo je česta nuspojava.
 Ko ne može biti vakcinisan?
 ljudi koji imaju alergijsku reakciju prilikom vakcinacije i oni koji imaju tešku bolest ne mogu se vakcinisati. Osim toga, trenutno se ne preporučuje mlađima od 18 godina i trudnicama.
 Ne znamo kada će epidemija završiti, ali možemo reći da su naši životi počeli vraćati u normalu.
Nadam se da ćemo se naći u zdravijim i boljim danima ...
Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!
Pridruzite Se Nasoj mrezı

Budite u Toku sa Najnovijim Trzisnım Trendovima i Mogucnostima u Turskoj!

Ukupno Pretplacenıh e-maıla 30.000+

Loading...